Millaisia vaikutteita saat somesta ja mediasta?

Näyttökuva 2019-2-11 kello 12.04.17.png

Facebook-fiidini näyttää nykyisin tältä. Se on ihanaa, sillä enää en joudu joka kerta Facebookin avatessani ottamaan vastaan sekalaista valikoimaa muiden ihmisten tunteita ja ajatuksia ja niitä pääosin negatiivisia uutisia, joita siellä jaetaan. En myöskään joudu pelkäämään, onko joku hyvää tarkoittava ihminen jakanut jälleen asiaa eläimiin kohdistuneista julmuuksista. En tarkoita, että näiltä asioilta olisi suotavaa ummistaa silmänsä. Minä vain tiedän jo niin paljon, että lisätieto lähinnä pilaa päiväni ja tulee uniini. Kun olen blokannut julkaisut fiidistäni, voin olla rauhassa, pitää zenini.

Ilmoituksista näen, onko jossain seuraamassani ryhmässä uutisia (seuraan lähinnä koirieni kasvattajien ryhmiä ja taloyhtiötämme) tai onko jollain synttärit. Haulla pääsen niiden vaikuttajien juttuihin, joita oikeasti tahdon seurata Facebookissa. Näitä ovat lähinnä ulkomaiset henkisestä kasvusta ja itsensä kehittämisestä puhuvat valmentajat. Muita vaikuttajia seuraan toista kautta.

Unohdinko oikeat kaverini? En. Facebook-fiidi ei ole mielestäni paikka, missä ylläpidän ystävyyssuhteitani. Sitä varten on keksitty sellaiset asiat kuin Whatsapp, puhelin ja mikä vielä mullistavampaa: tapaaminen. 

Olen karsinut seurattaviani myös Instagramissa. Katsoin erään videon, jossa neuvottiin seuraamaan vain niitä ihmisiä, joiden sisällöstä tulee hyvä fiilis. On ihan ok lakata seuraamasta jotain ihmistä vaikka siksi, että hän jakaa koko ajan kuvia perheestään, ja itse ei tiedä, haluaako lapsia (sisältö pakottaa jatkuvasti ajattelemaan asiaa). On myös ok lakata seuraamasta jotain ihmistä siksi, että ihailet häntä, mutta saat hänen elämästään paineita. Silloin hänen sisältönsä ei anna sinulle hyvää mieltä. On ok lakata seuraamasta jotain ihmistä siksi, ettet oikein tiedä, kuka hän on ja miksi seuraat häntä.

Ymmärrän myös täysin, jos joku ei halua seurata minua. Oikeasti haluaisinkin vain seuraajia, joita sisältöni oikeasti kiinnostaa. Siksi en esimerkiksi ole yrittänyt kasvattaa blogia tai Instagramia kilpailujen avulla. Epäilen, että niin saa seuraajia, jotka haluavat voittoja, ei seuraajia, jotka oikeasti haluavat kuulua yhteisööni. Mielestäni seuraajien haaliminen keinolla, millä hyvänsä, on osaltaan pilannut sitä hyvää fiilistä, joka blogimaailmassa ennen oli. Seuraajien määrästä on monesti tullut tärkeämpää kuin aidosta vuorovaikutuksesta, vertaistuesta ja yhteisöstä. 

Iltapäivälehtiä en ole lukenut sen jälkeen, kun lopetin lentoemännän työt kohta kahdeksan vuotta sitten. Koneessa niitä tuli luettua, mutta en pidä maailmankuvasta, jota ne välittävät. Olen vähentänyt myös uutisten lukemista, vaikka työni takia joudunkin lukemaan niitä jonkin verran. Iso osa uutisista on kuitenkin negatiivisia ja lisää epävarmuutta ja pelkoa maailmaa ja elämää kohtaan. 

Ajattelen, että on hyvin tärkeää hallita informaatiota, jota meille tulvii joka suunnasta koko ajan. Jos jatkuvasti saa somesta ja mediasta silmilleen sisältöä, josta tulee jollain tavalla paha olo, se vaikuttaa väkisinkin fiilikseen, elämänasenteeseen ja elämänlaatuun. Siksi kehotankin tänään: mieti, mitä seuraat. 

Ihanaa viikkoa murmelit!

PS. Facebook-fiidin voi blokata täällä.

 

PODCASTBLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

Saatat tykätä myös näistä

4 kommenttia

 1. Oi ihanaa! Siis ehkä koko elämän pelastus, kun oon viime aikoina miettinyt mitä tehdä Facebook -sovelluksen suhteen – poistunko sieltä vai pidänkö silti tunnukset, vaikka en kävisikään siellä. Mutta tuo sovellus, pakko ottaa itselläkin käyttöön! Paitsi, mitenköhän se asennetaan…? 😀

  Ihanaa uutta viikkoa <3

  1. Se oli ihan tosi helppoa! 😀 Se toimii Chromella. Mobiilille on myös joku vastaava, mutta mulla ei ole puhelimessa koko FB-sovellusta. 

   Ihanaa viikkoa kaunis! <3

 2. Asiaa! Sattumoisin kirjoitin eilen samasta aiheesta.

  Itse haluan olla somessa sellaisissa itselleni sopivissa palveluissa, jotka lisäävät hyvää mieltä ja tyytyväisyyttä, eivätkä vähennä sitä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *