#Uraoivallus: Kuuntele itseäsi, älä huolehdi mutkista ja ole kiva

Anna_Kallio22.jpg

Urapolkuni ei ole kulkenut kovinkaan suoraan  ja olen kiitollinen kaikista sen monista mutkista. Ne ovat vieneet minua kiehtoviin paikkoihin, ympäri maailmaa ja moniin seikkailuihin. Olen seurannut nenääni, joka on aina osoittanut sinne, missä kuvittelen onnen sijaitsevan. Määränpääni ei ole siintänyt ihan kirkkaana, jos sillä tarkoitetaan sitä, mitä konkreettisesti aion elämässäni tehdä. Eikä se siinnä edelleenkään. Yhdestä asiasta olen kuitenkin varma: nenäni on tiennyt aika hyvin, missä suunnassa näkyy onnellisuutta. Kuljen sitä kohti myös tulevissa uravalinnoissani. Uraoivallus 1: pyri tekemään sitä, mikä tekee sinut onnelliseksi. Etsi työpaikka, jonne menet hyvillä mielin maanantaina. Hanki työ, jossa et elä viikonloppuja ja lomia varten. Silloin olet oikealla tiellä.

Minulle on aina merkinnyt työn sisältö huomattavasti enemmän kuin titteli tai asema. En ole myöskään ikinä tehnyt uramuuveja pelkkä rahankiilto silmissä. Toki haluan saada työstäni kunnon korvauksen, mutta jos tekisisin uravalintani etupäässä rahan ehdoilla, tulos olisi luultavasti kannaltani kehno. Päätyisin ehkä rahan ja aseman asettamaan vankilaan. Tarkoitan, että jos tienaa liian hyvin ja status merkitsee kovin paljon, saattaa jäädä työhön, josta ei nauti, koska ei pysty luopumaan saavutetuista eduista. Minulle se olisi hirveä kohtalo, koska arvostan itseni toteuttamista ja vapautta. Uraoivallus 2: mieti, mikä sinulle työssä merkitsee, ja tavoittele sitä. Titteli ja kova palkka eivät välttämättä tee onnelliseksi, jos työn sisältö ei miellytä. (Toki ne voivat tehdä, puhun nyt vain omasta puolestani.)

En ole koskaan ymmärtänyt kyynärpäätaktiikkaa, vaan uskon, ettei muiden menestys ole minulta pois. Päin vastoin. Kun joku toinen menestyy, se kertoo, että menestyminen on mahdollista. Oikeasti vahvat ihmiset tukevat toisia, eivätkä tallo heitä tieltään. Kaikki tuntemani aidot girlbossit ovat empaattisia, ystävällisiä ja innostavia ihmisiä, jotka eivät koe toisten menestystä uhaksi itselleen. Uraoivallus 3: menestyäkseen ei tarvitse kovettaa itseään. Kovuus kertoo pelosta. Oikeasti itsevarmat ihmiset ovat ystävällisiä. Voit olla yhtä aikaa kiva ja silti ammattimainen, jämäkkä ja arvostettu.Vittumaisuutta ei tarvita mihinkään.

Olen vuosien saatossa tutustunut mielettömään joukkoon inspiroivia ihmisiä ihan vain avaamalla suuni ja olemalla kiinnostunut heistä. Olen myös puhunut urahaaveistani vaikka kenelle. Sitä kautta eteeni on avautunut uusia tilaisuuksia. Uraoivallus 4: ole kiinnostunut muista ihmisistä, puhu haaveistasi, verkostoidu. 

Opiskelin alun perin aivan toista alaa kuin mille päädyin. Silti pääsin erilaisten sivupolkujen kautta unelma-alalleni. Se vaati lisää opiskelua, hirveästi aivan ilmaista työtä ja päättäväisyyttä: kieltäydyin luovuttamasta. Uraoivallus 5: väärä koulutus ei nosta urapolkuasi pystyyn, jos olet valmis näkemään vaivaa unelmiesi eteen ja jollet sitten halua lääkäriksi tai lakihenkilöksi, missä tapauksessa joudut tietenkin opiskelemaan koko tutkinnon. Uraoivallus 6: tee paljon työtä, usko itseesi, äläkä luovuta. 

 

Mikä on auttanut sinua urallasi?

Kuva: Satu Nyström

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

 

 

Saatat tykätä myös näistä

11 kommenttia

  1. Just näin! (Vaikka mun viikko onkin ollut niin tehokas, että vastailen vasta lauantaina…:D ) <3

 1. Ah, IHANA teksti! Niin samaa mieltä sun kanssasi kaikesta ja puit sanoiksi monet omat ajatukseni. Tämä teksti tuli kuin tilauksesta tähän vähän väsyneeseen maanantaiaamupäivään. Tuli jotenkin todella toiveikas ja onnellinen fiilis tästä. Kiitos!! <3

  1. Kiitos. <3 Ja ihanaa, että tuli. Mä uskon, että kun oikeasti kuuntelee itseään ja on valmis tekemään paljon unelmiensa eteen, niin päätyy oikeisiin paikkoihin elämässä. Aurinkoa viikonloppuusi!

 2. Oi, ihana kirjoitus <3

  Yksi tärkeimpiä oivalluksia minullekin on ollut tuo hyvän jakaminen. Muiden menestys ei ole itseltä pois, vaan se synnyttää lisää menestystä. Hyvällä on tapana kiertää ja onnistumisilla on tapana ruokkia onnistumisia. Siksi uskon, että kivuudella ja muiden auttamisella pääsee pitkälle sekä työelämässä että muussakin elämässä.

 3. Hei, kiva postaus! Omaan korvaani tarttui tuo toteamus siitä, että olet tehnyt unelmiesi eteen myös paljon ilmaista työtä. Olen nimittäin itse tällä hetkellä luovalla / media-alalla, jolle koulutukseni ei ole minua täysin valmistanut, mutta koen alan omakseni ja tahdon kovasti työllistyä alalle. Sen takia olen tehnyt tietoisen valinnan suostua välillä tekemään kiinnostavia projekteja myös puoli-ilmaiseksi ja jopa ilmaiseksi. Tuntuu, että olen saanut tästä paljon arvostelua osakseni esim. lähipiiristäni. He eivät ymmärrä, miksen ”arvosta työtäni” ja vaadi siitä sopivaa korvausta. Itse kuitenkin pidän tätä tietoisena valintana, jonka avulla voin kartuttaa kokemusta ja kontakteja. (Teen toki myös palkkatyötä elääkseni, mutta näitä projekteja siinä sivussa.)

  Olisikin kiva kuulla aatteitasi tällaisen ilmaisen tai puoli-ilmaisen työn tekemisestä unelmiensa saavuttamiseksi 🙂 Propsit myös siitä, että mainitsit siitä edes ohimennen! Mielestäni tällaisesta työstä ei puhuta tarpeeksi ääneen, joten monelle tulee ehkä kuva siitä, että muut ovat saavuttaneet työpaikkansa ja asemansa tekemättä koskaan myönnytyksiä tai ilmaishommia, mikä antaa epärealistisia kuvia ja odotuksia esim. luovasta alasta.

  1. Samalla alalla ollaan. 🙂 Kyse on varmaan sinullekin jossain määrin intohimoalasta? Itse halusin aikoinani tälle alalle niin paljon, että tein tosiaan ilmaiseksi kirjoitustöitä lentoemännän työn ohessa, ja kun lopulta sain ensimmäisen palkallisen toimittajan paikkani, palkka oli ihan järkyttävän huono. Ja silti olin siitä onnellisempi kuin mistään toisesta työstä ikinä, koska niin sain jalan kunnolla oven väliin media-alalle. Se on usein vaikeinta. 

   Voisin kirjoittaa tästä ihan kunnollisen postauksen. Mutta tiivistetysti ajattelen, että jos tarpeeksi paljon haluaa jotain, rahan tuijottaminen on iso virhe (kunhan sitä saa jostain tarpeeksi elämiseen tietenkin). Itse taisin ajatella (ja ajattelen vähän edelleen), että palkka voi olla se rivi CV:ssä, joka taas saattaa avata jonkun uuden oven. Ja juuri niin siinä vähitellen kävi. Myöhemmin aloin sitten saada ihan oikeaa palkkaakin.:D En usko, että olisin edes pystynyt vaihtamaan näin suositulle ja kilpaillulle alalle, jos en olisi ollut valmis tinkimään rahasta alussa aika paljonkin. Minä vain halusin tänne niin paljon, että olin valmis luopumaan aika monesta asiasta unelmani eteen.

   Mutta palaan tähän siis paremmin vielä! Kivaa viikonloppua, ja muista, että sinun elämäsi on sinun. Kukaan (ei silloinen mieheni, eivät vanhempani, eivät ystäväni) ei tukenut minuakaan alan vaihdossa. He tietenkin pelkäsivät, että epäonnistun ja joudun ojasta allikkoon. Ja olihan se iso riski. Mutta itse tiesin aina, että on pakko ainakin yrittää, joten en kuunnellut heitä. Ja lopulta se kannatti, muttei todellakaan käynyt helposti. 

   1. Jep, intohimoalasta on kyse. Ja silloin se raha painaa vähemmän vaakakupissa, kun työ on mieleistä. Olisi mukavaa, jos voisit kirjoittaa tästä vaikka ihan oman postauksen joskus, sulla näyttää olevan hyviä ajatuksia aiheesta 🙂 Kommenttisi ”sun elämä on sun” antoi taas hirveänä voimaa jatkaa tätä (joskus epätoivoiselta tuntuvaa :D) uraprojektiani. Kiitos ja ihanaa sunnuntaita!

 4. Vau, iso kiitos tästä. Vaikka osa näistä jutuista pitäisi olla itsestäänselviä niin ei ne vaan silti aina ole, ainakaan mulle. Kiitos muistutuksesta:) Itsellekin verkostoituminen niin, että on aidosti kiinnostunut toisesta osapuolesta on ihan parasta ja auttaa aina kohtaamaan inspiroivia tyyppejä, ja välillä saamaan työtarjouksiakin.:) ihanaa keskiviikkoa sulle!:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *